The Chancellery Boardroom, Western Sydney University

As part of an expansion of the Western Sydney University’s Vice Chancellery Offices, this project involved the redevelopment and fit-out of approx. 1000sqm of existing space to form boardrooms and meeting/conference spaces. Cutting-edge technology was paramount for seamless communication, as well as high quality finishes to showcase awards and the University’s extensive art collection. The high level of detailing required significant coordination efforts and our team facilitated workshops with the client and architect to ensure the specific requirements and differing needs and preferences of the end-users were met.
 
Specialist lighting is an important feature in this project – all fully automated and adjustable, it has been designed to highlight colourful artworks, as well as provide a functional workspace and meeting rooms for the staff and delegates. Track lighting showcases the artworks against the timber wall panels, curved lighting wraps around the reception desk and small adjustable lighting, integrated within the joinery of the display cabinets (which cleverly separates meeting rooms and common spaces), highlights tactile sculptural pieces. Low ceiling heights of 2.5m in the gallery posed design challenges for all services making highly-integrated, bespoke design solutions necessary. Lighting, mechanical grilles and fire services were all custom designed to be installed in concealed positions within the ceiling.
 
Completed in 2020, the resulting space not only feels warm and welcoming but has also provided a highly functional work and meeting space for the University. 
 
Photography by Marcus Clinton
Client Name
Solutions Consulting; Western Sydney University
Construction Value
$1 million

Want to keep in touch? Sign up for Northrop's newsletter